Εγκυμοσύνη και χρόνια Νεφρική Νόσος

Διατροφή και Χρόνια Νεφρική Νόσος / Ανεπάρκεια
24/08/2017
Οι νέες Κατευθυντήριες οδηγίες για την Υψηλή Αρτηριακή Πίεση των ACC/ΑΗΑ 2017
14/11/2017

Εγκυμοσύνη και χρόνια Νεφρική Νόσος

Α. Μπορεί μία γυναίκα με Νεφρική νόσο να μείνει έγκυος;

Η απάντηση εξαρτάται από μία σειρά παραγόντων

  • Σε ποιο στάδιο είναι η νεφρική νόσος.

Στα στάδια Ι και ΙΙ, και όταν ΔΕΝ υπάρχει αρτηριακή υπέρταση και η πρωτεϊνουρία είναι μηδενική ή ελάχιστη υπάρχουν αρκετά ικανοποιητικές προυποθέσεις ώστε η κύηση να ολοκληρωθεί χωρίς επιπλοκές για τη μητέρα και το μωρό.

Όταν η νεφρική νόσος είναι πιο προχωρημένη ή όταν η πρωτεινουρία είναι σημαντική, ο κίνδυνος επιπλοκών είναι μεγαλύτερος.

  • Η ηλικία της ασθενούς
  • Η παρουσία Υπέρτασης, Σακχαρώδη Διαβήτη και καρδιακού νοσήματος
  • Συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας
  • Η παρουσία ή όχι λευκώματος = πρωτεϊνης στα ούρα
  • Κάθε ασθενής και κάθε περίπτωση είναι εξατομικευμένη.

Η ασθενής με νεφρική νόσο η οποία σκέφτεται την εγκυμοσύνη, θα πρέπει να συζητήσει όλες τις πτυχές και να ενημερωθεί για τους κινδύνους ΠΡΙΝ πάρει την απόφαση να προχωρήσει στην εγκυμοσύνη.

Β. Κύηση μετά από Μεταμόσχευση

Ναι , είναι δυνατή, υπό προϋποθέσεις.

Οπωσδήποτε ΟΧΙ για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά τη Μεταμόσχευση, ακόμη και με σταθερή Νεφρική λειτουργία. Κάποια από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται μετά από τη Μεταμόσχευση έχουν επιβλαβή δράση στο έμβρυο και άρα δεν επιτρέπεται η λήψη αυτών κατά την εγκυμοσύνη. Σε κάποιες περιπτώσεις η εγκυμοσύνη μπορεί να ΑΝΤΕΝΔΥΚΝΕΙΤΑΙ είτε γιατί υπάρχει μεγάλο ρίσκο τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί, είτε γιατί υπάρχει πιθανότητα η εγκυμοσύνη να οδηγήσει σε απώλεια του μοσχεύματος.

Η συζήτηση με τον/την ειδικό Νεφρολόγο, ο οποίος παρακολουθεί την ασθενή μετά τη Μεταμόσχευση είναι επιβεβλημένη όταν τίθεται ενδεχόμενο εγκυμοσύνης. Μπορεί να χρειαστεί η αλλαγή φαρμάκων ΠΡΙΝ προκύψει εγκυμοσύνη ώστε να είναι μητέρα και μωρό ασφαλείς.

Είναι εξαιρετικά σημαντική η αντισύλληψη μέχρι να συμφωνήσει ο/η νεφρολόγος για την ασφάλεια μιας εγκυμοσύνης .