Νάτριο – Κάλιο – Φώσφορος και νεφρική ανεπάρκεια

Πρωτεΐνες και νεφροί
30/07/2017

Νάτριο – Κάλιο – Φώσφορος και νεφρική ανεπάρκεια

Νάτριο (Αλάτι)

Για την πλειονότητα των περιπτώσεων ισχύει το “όσο λιγότερο τόσο καλύτερα”.

Κάλιο

Το κάλιο είναι βασικό συστατικό των κυττάρων του οργανισμού. Βρίσκεται κυρίως μέσα στα κύτταρα και είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των μυών του σώματος και τη διατήρηση του καρδιακού ρυθμού.

Οι νεφροί είναι οι κύριοι ρυθμιστές των επιπέδων Καλίου στον οργανισμό και μπορούν να κρατούν σταθερό το Κάλιο στο σώμα, αποβάλλοντας το περιττό κάλιο στα ούρα. Το Κάλιο υπάρχει σε πολλές τροφές και σε διαφορετικές συγκεντρώσεις. Έτσι όταν η νεφρική βλάβη προχωρά είναι πιθανό, από ένα στάδιο και μετά να χρειαστεί να περιοριστούν οι τροφές που είναι πλούσιες (φρούτα – ωμά λαχανικά κ.λπ.)

Φώσφορος

‘Όσο προχωρά η νεφρική ανεπάρκεια η ανάγκη περιορισμού της πρόσληψης φωσφόρου αυξάνεται. Τα αυξημένα επίπεδα του φωσφόρου, ξεκινούν μία χιονοστιβάδα αντιδράσεων στον οργανισμό, η οποία μαζί και με άλλους παράγοντες προκαλούν τη Νεφρική Μεταβολική Οστική Νόσο.

Έτσι πρέπει από τη μία να ελαττώσουμε τις τροφές που είναι πλούσιες σε Φώσφορο και από την άλλη να προσθέσουμε ειδικά φάρμακα – τα φωσφοροδεσμευτικά – τα οποία δεσμεύουν το φώσφορο των τροφών μέσα στο γαστρεντερικό σωλήνα, ελαττώνοντας την απορρόφηση του στο αίμα.